Een kijkje op 'Dawn of the Planet of the Apes' [Dag 167]


Het kijken van films en series is altijd een leuke aangelegenheid wanneer je dan ook het beste van je tijd maakt. Als je attent bent van alle informatie die je tot je neemt, en alle reacties die dit heeft in je lichaam, kunnen deze 'tijdverdrijvers' een aanvulling worden op je proces.

Dus bij het kijken van de 'Dawn of the Planet of the Apes' had ik verschillende reacties. Dit waren wel 'de' uitgelokte reacties waarop de film natuurlijk gebaseerd is. Je hebt de goederiken en de slechteriken. En natuurlijk zoals iedereen had ik een reactie ten opzichte van de gemeneriken en 'de domheid' van de mens. Om eerlijk te zijn, zul je nooit een film zien waarbij je geen reacties hebt. Als er geen reacties zijn, zal zo'n film namelijk niet eens de bios bereiken. Dus wees attent op het feit dat je altijd reacties zult hebben bij het kijken van films en series.

Bij deze film kwam ik in aanraking met een ethisch conflict omtrent de 'bad guy'. Dit vanuit het oogpunt van: Wanneer is 'genoeg' genoeg? Dit is vaak een persoonlijke aangelegenheid waarbij het het punt van 'genoeg' bereikt wordt op basis van het gehalte kwaadheid in iemands lichaam. Echter 'Ceasar' vergaf de bad guy steeds weer en dit met alle gevolgen van dien. De vergeving welke plaatsvind of afgebeeld wordt in deze film is de vergevingsvorm van: "Ik geef jou nog een kans". Daarom de vraag: Wanneer is 'genoeg' genoeg?

Maar de belangrijkere vraag die daarbij samen gaat is: Wat te doen, of wat gaat er gebeuren wanneer dit punt van 'genoeg = genoeg' bereikt wordt? Dit is namelijk de vraag welke de consequentie weergeeft en vraagt om praktische inzichten en het inzicht van patronen.

Je hebt namelijk regels nodig vanwege het misbruik dat bestaat in de wereld. Deze regels moeten gemaakt worden ten bescherming van de mensen die wel goed functioneren volgens de regels en dezelfde regels te gebruiken als een richtlijn wanneer iemand dit niet doet. Dit is niet anders dan hoe het nu is, al weet ik dat velen nu zullen reageren in het kader van "EN WIE BEPAALT DAT" wat niet anders is dan mijn eigen backchat en manier van denken.

Als we kijken naar Koba "de bad guy" en z'n gedrag, is dit in eerste instantie 'aanvaardbaar'. Uiteindelijk loopt dit uit de hand waardoor er een gehele oorlog ontketend wordt met catastrofale gevolgen. Stel je inderdaad voor dat dit de realiteit was geweest, dan hadden wij Koba makkelijk opgesloten want 'het is maar een beest'. Maar zouden we dit ook doen met mensen?

De beste beslissing (de beslissing welke het beste is voor alles) zou in wezen het opsluiten van Koba zijn of indien mogelijk te rehabiliteren. Dit zou natuurlijk 'gezond verstand zijn' of eerder 'vanzelfsprekend' om hen te helpen die het moeilijk hebben of door hun verleden verschillende steekjes laten vallen. Hetzelfde zou gelden voor andere personen zoals de eerste schutter, en de man met die bril in het hoofdkwartier van de mensen.

De discussie welke ontstaat is dan ook niet of dit wel het beste is voor iedereen - maar wie bepaalt wat het beste is voor iedereen. Dit blijft een on-going punt. Ik wil daarom dit blog besluiten en dit geopende punt bespreken in mijn volgende blog.


Een kijkje op 'Dawn of the Planet of the Apes' [Dag 167] Een kijkje op 'Dawn of the Planet of the Apes' [Dag 167] Reviewed by Reginald Diepenhorst on 7/28/2014 Rating: 5